Porseleingips

Een mooie extra harde gips. Bij 1 gewichtsdeel water kan 2,5-3 gewichtsdeel gips en begint de harding na ± 7min. Bij minder water gaat het sneller en wordt het gips sterker.
Men kan het gips sneller uithardend maken door toevoeging van wat (1%) keukenzout bij het aanmaakwater of door toevoeging van wat portlandcement (enkele procenten) door het gips. Teveel geeft problemen. Geleidelijk aan uitslag door het zout en scheuren door het portlandcement.
Langzamere uitharding door max. 0,5% borax door het aanmaakwater te mengen.
Porseleingips is niet 100% watervast, d.w.z. het verpoedert langzaam doordat water het gedeeltelijk oplost. Dit oplossen van het gips kan sterk vertraagd worden door het aanmaakwater geheel of gedeeltelijk te vervangen door onze plastic vloeistof. Hierdoor wordt het gips na droging niet alleen geschikt voor buitengebruik, maar ook veel sterker. Ook in vochtige toestand bij het uit de mal halen is het gips met deze plastic emulsie al erg sterk, waardoor bij het ontmallen minder breuk optreedt.

Verder brengen we voor de professionele gipsgieter alsook voor de enthousiaste kleinverbruiker nog enkele artikelelen uit om de gipskwaliteit te verbeteren:

Klik hier voor de toepassing: Hoe maak ik een gipsen copie van mijn hand?

(jan. 2011)