Een mooie extra harde gips. Bij 1 gewichtsdeel water kan 2,5-3
gewichtsdeel gips en begint de harding na ± 7min. Bij minder
water gaat het sneller en wordt het gips sterker.
Men kan het gips sneller uithardend maken door toevoeging van wat
(1%) keukenzout bij het aanmaakwater of door toevoeging van wat
portlandcement (enkele procenten) door het gips. Teveel geeft
problemen. Geleidelijk aan uitslag door het zout en scheuren door
het portlandcement.
Langzamere uitharding door max. 0,5% borax door het aanmaakwater
te mengen.
Porseleingips is niet 100% watervast, d.w.z. het verpoedert
langzaam doordat water het gedeeltelijk oplost. Dit oplossen van
het gips kan sterk vertraagd worden door het aanmaakwater geheel
of gedeeltelijk te vervangen door onze plastic vloeistof.
Hierdoor wordt het gips na droging niet alleen geschikt voor
buitengebruik, maar ook veel sterker. Ook in vochtige toestand
bij het uit de mal halen is het gips met deze plastic emulsie al
erg sterk, waardoor bij het ontmallen minder breuk optreedt.
Verder brengen we voor de professionele gipsgieter alsook voor de enthousiaste kleinverbruiker nog enkele artikelelen uit om de gipskwaliteit te verbeteren:
Klik hier
voor de toepassing: Hoe maak ik een gipsen copie van mijn hand?
(jan. 2011)